Informatie van de testuitgever
De ADI-R is een gestructureerd diagnostisch interview dat wordt afgenomen om autisme te classificeren bij een kind of volwassene. De ouders of verzorgers zijn informant. Zij zijn een onmisbare informatiebron bij de diagnostiek van autisme omdat zij de problemen kennen die de persoon in het dagelijks leven ervaart en het best op de hoogte zijn van zijn of haar ontwikkelingsgeschiedenis. De ADI-R kwantificeert de drie domeinen van autismespectrumstoornissen (ASS): Wederkerige sociale interacties, Communicatie en Beperkte, repetitieve en stereotiepe gedragspatronen. Met de uitslag kan onderscheid gemaakt worden tussen autisme en andere ontwikkelingsstoornissen. Bij autisme kan vastgesteld worden op welke gebieden er ontwikkelingsproblemen zijn.
Tijdens het interview komen aan de hand van 93 items de volgende onderwerpen aan de orde: 1) Achtergrond van het kind, 2) Ontwikkeling in de eerste jaren en mijlpalen in de ontwikkeling, 3) Taalverwerving en verlies van taal- of andere vaardigheden, 4) Functioneren met betrekking tot taal en communicatie, 5) Sociale ontwikkeling en spel, 6) Interesses en gedragingen, 7) Klinisch relevant gedrag zoals agressie, zelfverwonding etc. Afname en scoring duurt 2 a 2,5 uur.
De ADI-R wordt uitgegeven door Hogrefe en kost €207,53 excl. BTW.
Cotanbeoordeling
Geen beoordeling
Eigen ervaring:
De ADI-R is een mooi gestructureerd interview om autisme te kunnen diagnosticeren. Het is een zeer uitgebreid interview en de afname is lang. Tijdens het scoren gebruik je ongeveer de helft van de vragen om de score te kunnen bepalen. Vaak merk ik wel dat de informatie van de andere vragen wel goed bruikbaar zijn om mee te nemen in je overweging met het scoren. Soms is het wel lastig dat de antwoordcategorieën beperkt zijn. Zo kan een vraag uit 6 subvragen bestaan en is het antwoord om te score een soort mini-samenvatting van deze subvragen. Dit is soms wat zwart-wit, omdat kinderen vaak een vaardigheid voor een gedeelte beheerst en hoe zwaar reken je dit dan? Ik vond het fijn om dit interview samen met een collega te scoren. Mede, omdat sommige gedragingen aan de oppervlakte normaal ogen, maar toch afwijkend zijn bijvoorbeeld qua intensiteit. Een tweede observato0r voorkomt dat je false negatieve of false positieve scores hebt.