Minister Schippers wil de voorgenomen eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg verlagen van 295 euro naar 275 euro. Per jaar mag slechts een keer een eigen bijdrage gevraagd worden. Kortdurende behandelingen moeten ter compensatie uit het basispakket. Dat schrijft Minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Aan de vooravond van een grote landelijke protestactie tegen de bezuinigingsplannen in de geestelijke gezondheidszorg is minster Schippers met enkele verzachtende maatregelen gekomen voor de eigen bijdragen die cliënten moeten gaan betalen in de tweedelijns ggz.
Opstapeling van eigen bijdragen binnen een jaar is niet meer de bedoeling, zo laat de minister de Tweede Kamer weten. Er wordt per jaar slechts eenmaal een eigen bijdrage gevraagd van een ggz-cliënt. De hoogte van die eigen bijdrage wordt verlaagd van 295 euro naar 275 euro. Aan cliënten onder de achttien jaar, mensen in acute crisis en cliënten die gedwongen worden opgenomen wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Daarin is niets veranderd. Ook de eigen bijdrage van twintig euro per consult bij de eerstelijns psycholoog blijft gehandhaafd, net als het maximum van vijf zittingen dat vergoed wordt. Dat waren tot op heden acht zittingen.
Om de verzachting van de bezuinigingsvoorstellen gedeeltelijk te dekken, wil de minister de kortdurende behandelingen – tot 200 minuten – uit het basispakket halen. Haar eerdere voornemen om de behandeling van de aanpassingsstoornis uit het basispakket te halen blijft van kracht. Een aanpassingsstoornis is een psychische aandoening die optreedt als reactie op de emotionele en psychische stress als gevolg van belangrijke veranderingen in het leven. De minister hoopt dat mensen met minder zware psychische problemen hierdoor eerder bij de eerstelijns psycholoog zullen aankloppen.
Bron: Psy.nl, 27-06-2011