Informatie van de testuitgever
Klassieke veelgebruikte psychologische test voor het vaststellen interferentie bij kinderen en volwassenen. De Stroop meet de interferentieverschijnselen in het cognitief functioneren bij kinderen volwassenen. De test bestaat uit drie kaarten (I, II en III) met ieder honderd stimuli die zo snel mogelijk moeten worden voorgelezen of benoemd. Op kaart I staan de namen van de kleuren rood, groen, geel en blauw. Op kaart II staan rechthoekjes in deze kleuren. Op kaart III staan de namen van deze kleuren gedrukt in een niet-overeenkomende kleur inkt. Interferentie treedt op als de proefpersoon bij kaart III de kleur moet noemen in plaats van het woord te lezen. De afnameduur is ongeveer 5 tot 10 minuten. De ruwe score wordt berekend met de formule: tijd in seconden nodig voor kaart III minus tijd in seconden nodig voor kaart II. In een grafiek wordt de ruwe score omgezet in een gewogen Stroop-interferentiescore. De test wordt uitgegeven door Pearson NL en de prijs is € 41,40 (excl. BTW)
COTAN gegevens:
Uitgangspunten bij de testconstructie: Goed
Kwaliteit van het testmateriaal: Goed
Kwaliteit van de handleiding: Voldoende
Normen: Voldoende
Betrouwbaarheid: Goed 1)
Begripsvaliditeit: Voldoende
Criteriumvaliditeit: Onvoldoende 2)
1) Deze beoordeling betreft de betrouwbaarheid voor de lange versie; de betrouwbaarheid van de verkorte versie is ‘voldoende’ en van de interferentiescores ‘onvoldoende’.
2) Geen onderzoek.
Eigen ervaring:
De Stroop is een leuke en zeer eenvoudige test om af te nemen. Het is even vooraf goed lezen in de handleiding wat de leesrichting is. Tevens moet de cliënt er goed op gewezen worden dat hij niet mee mag lezen met zijn vinger. Als testleider hoef je dan nog alleen maar goed de stopwatch en de tijd in de gaten te houden. Wanneer cliënten snel lezen is het aan te raden om de test op te nemen en eventueel terug te luisteren of er nu wel of geen fouten worden gemaakt. Het voordeel van deze taak is dat de Stroop niet belastend is en dat de afnameduur kort is. Hierdoor krijg je op een eenvoudige manier informatie in de cognitieve interferentie.
2 reacties op “Test Review Stroop”
Waar heb je gevonden dat de test niet met de vinger meegelezen mag worden?
Hallo Liesbeth,
Leuke vraag!
Ik vermoed dat dit in de handleiding staat, maar heb al heel lang geen Stroop meer tot mijn beschikking en dus de handleiding. Zelf ben ik tegenwoordig niet meer zo streng om te corrigeren, maar schrijf ik het op bij de observaties. Het is een vorm van jezelf structuur bieden tijdens het uitvoeren van een taak. Dus handelingsgericht vind ik het nuttige informatie.
Groeten Moniek